FAQ

Hoe vaak moet ik mijn elastische kousen dragen?
Voor een goed resultaat dient u de kousen dagelijks te dragen, zeker wanneer u een staand of zittend beroep heeft. U trekt de kousen bij voorkeur ‘s morgens na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. ‘s Avonds voor het naar bed gaan trekt u ze weer uit.

Hoe trek ik therapeutische elastische kous(en) het beste aan?
Heel veel gebruikers vinden het aantrekken van hun compressiekousen een hele klus. Er zijn dan ook heel wat hulmiddelen op de markt (klik hier voor een volledig overzicht) die het aantrekken van een steunkous eenvoudiger maken. Met onderstaande tips moet het aantrekken van uw therapeutische elastische kousen lukken!

Gesloten teenstuk

 1. Keer de kous “binnenstebuiten” tot aan de hiel. Trek het voetgedeelte over de tenen en vervolgens over de wreef.
 2. Keer het beengedeelte binnenstebuiten en trek het tegelijkertijd over de hiel. Let erop dat de kous bij de hiel goed zit.
 3. De kous nu in etappes naar boven schuiven en gelijkmatig verdelen, totdat hij goed en zonder plooien zit. Trek nooit aan de bovenrand of de siliconenboord.

Open teenstuk

 1. Doe de bijgesloten blauwe aantreksokje om uw voorvoet.
 2. Keer de kous “binnenstebuiten” tot aan de hiel. Trek het voetgedeelte over de tenen en vervolgens over de wreef. De punt van het aantreksokje steekt bij de tenen uit de kous.
 3. De kous nu in etappes naar boven schuiven en gelijkmatig verdelen totdat hij goed en zonder plooien zit. Trek nooit aan de bovenrand of de siliconenboord.
 4. Nu kunt u het aantreksokje verwijderen door hem door het open teenstuk naar buiten te trekken.

Tip:
Gebruik bij het aantrekken van uw kousen aantrekhandschoenen en aantrekhulpmiddel (klik hier voor een volledig overzicht).

Hoe gebruik ik het (meegeleverde) aantreksokje?
Alleen bij kousen zonder teenstuk wordt een gratis aantreksokje meegeleverd. Dit doet u vóór het aantrekken om de voet, waardoor het aantrekken makkelijker wordt en het beschermd de kous tegen scherpe teennagels. Als de kous goed op het been zit, trekt u het aantreksokje onder de therapeutische elastische kous(en) vandaan.

Bestaan er nog andere hulpmiddelen om de therapeutische elastische kousen gemakkelijker aan- of uit te trekken?
Ja, indien u door krachtsverlies of gebrek aan lenigheid toch nog problemen heeft met het aan- of uittrekken van de therapeutische elastische kous(en), dan bestaan hiervoor handige hulpmiddelen: (klik hier voor een volledig overzicht)
Wanneer u bij het ANOC uw kousen heeft laten aanmeten dan maken wij met u een pasafspraak. We oefenen het aantrekken van uw kousen samen. Mocht dan blijken dat het aan- en uittrekken moeilijkheden geeft dan zoeken we samen naar de beste oplossing zodat u uw kousen zelfstandig aan kunt doen.

Wat is de levensduur van elastische kousen?
Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld en hoe vaak ze worden gedragen. Gemiddelde levensduur van een elastische kous is zes maanden. Indien er meerdere (paren) kousen verstrekt zijn, dient u deze om en om te dragen zodat de levensduur wordt verlengd.

Wanneer mag ik weer nieuwe elastische kousen bestellen?
U kunt via uw zorgverzekering een vergoeding krijgen voor 2 stuks/paar kousen per jaar. De kousen worden verrekend met het verplicht eigen risico. Het staat u natuurlijk vrij om voor eigen rekening nieuwe kousen bestellen.

Vergoedingsmogelijkheden
Volgens de Wet op medische hulpmiddelen heeft u recht op een adequaat hulpmiddel. Voor de vergoedingsmogelijkheden verwijzen wij u naar de specifieke voorwaarden van uw polis op de site van uw zorgverzekeraar.

Jaarlijkse controle van uw omvang maten.
Om een goede werking te kunnen garanderen is een correcte pasvorm essentieel, daarom is een jaarlijkse meetafspraak onontbeerlijk. Tijdens deze controle zal de bandagist uw benen en/of armen nameten.

Welke zaken moet ik in acht nemen ter bevordering van de levensduur van therapeutische elastische kousen?

 • Vermijd trekken aan de siliconenboord van de kousen.
 • Knip nooit losse draadjes af.
 • Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde.
 • Let op scherpe nagels en sieraden. Deze kunnen de kousen beschadigen.
 • Repareer uw kousen niet zelf, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de werking.
 • Na het douchen gaat het aantrekken van elastische kousen veel moeilijker, omdat de huid klam is. Eventueel kunt u ‘s avonds douchen i.p.v. ‘s morgens. Hetzelfde geldt voor het insmeren van uw huid.

Hoe kan ik therapeutische elastische kous(en) het beste wassen en drogen?
Bij uw elastische kousen ontvangt u altijd een wasvoorschrift. Volg dit op. Algemeen: was de kousen bij voorkeur in de wasmachine met een fijn was programma op 30° C of anders op de hand. Gebruik liefst een speciaal wasmiddel voor elastische kousen (klik hier voor een volledig overzicht van accessoires) of een fijnwasmiddel.

Gebruik nooit wasverzachter of bleekmiddelen. Spoel de kousen na het wassen goed uit zodat er geen zeepresten achterblijven. Om de kousen sneller te laten drogen kunt u ze na het wassen stevig in een handdoek rollen en krachtig uitdrukken. Vervolgens hangend of liggend laten drogen. Drogen in de zon of op de verwarming raden wij u eveneens af.

Hoe vaak moet ik therapeutische elastische kousen wassen?
Wij adviseren de kousen liefst dagelijks, maar in ieder geval 2 x per week te wassen. Transpiratievocht, vuil en huidtalg tasten het breiwerk aan. Tijdens het dragen gaan de elastische eigenschappen van de draden en daarmee de druk van de elastische kous(en) achteruit. Door veelvuldig te wassen behouden kousen langer hun druk en gaan ze langer mee.

Waarom mag ik soms geen zalf, olie of vet onder de kous op de huid aanbrengen?
Therapeutische elastische kousen trekken na het insmeren van de huid veel moeilijker aan. Wij raden u dan ook aan om de huid ’s avonds in te smeren, zodra de kousen uit zijn. Zo heeft de crème voldoende tijd om in de huid te trekken. Er zijn compressiekousen verkrijgbaar met een zelf vettende werking zoals VenoTrain micro balance (link naar BFD site, micro balance). Daarnaast zijn er speciale extra verzorgende cremes beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor kousen dragers. (klik hier voor een volledig overzicht van accessoires)