Schaamte vertraagt diagnose zaadbalkanker

Bron: TELEGRAAF: do 26 nov 2015, 11:30

Schaamte vertraagt diagnose zaadbalkanker

Mannen met zaadbalkanker stellen uit schaamte over hun klachten een bezoek aan de huisarts vaak uit, waardoor de ziekte pas in een laat stadium wordt ontdekt. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere overlevingskans, hoewel deze vorm van kanker helemaal niet dodelijk hoeft te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG onder zestig mannen met zaadbalkanker.

Jonge mannen

Veel van de onderzochte mannen bleken wel te merken dat er iets veranderde aan de scrotum (balzak), maar handelden in eerste instantie niet. Bij de huisarts werd vervolgens in bijna de helft van de gevallen ook nog eens een verkeerde diagnose gesteld, zoals rugpijn of ontsteking van de bijbal.

Over het algemeen is zaadbalkanker een snel groeiende soort kanker. Wanneer de diagnose pas in een laat stadium wordt gesteld, is zwaardere chemotherapie – vaak in combinatie met een operatie – noodzakelijk. “Dat leidt tot bijkomende klachten en uiteindelijk lagere overlevingskansen”, stelt hoogleraar Harald Hoekstra.

Dat schaamte resulteert in uitstelgedrag, komt volgens Hoekstra mogelijk doordat zaadbalkanker vooral jonge mannen treft. Hij pleit daarom voor meer voorlichting onder deze groep. Huisartsen zouden daarnaast vaker een echo van de zaadballen en tumoronderzoek moeten doen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Mannen, check jezelf!

Net als vrouwen regelmatig hun borsten moeten controleren op afwijkingen, zouden mannen volgens deskundigen maandelijks hun testikels moeten checken. Maar, waar moet je op letten?

Hoewel teelbalkanker een vrij zeldzame soort kanker is, is het de meeste voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 15 en 44 jaar. Indien vroeg ontdekt, kan de ziekte door operatief ingrijpen en chemo-of radiotherapie bij vrijwel 100% van de patiënten worden genezen.

Zelfonderzoek

  • – Check jezelf bij voorkeur na een warm bad of een warme douche, wanneer de huid van het scrotum ontspannen is.
  • – Neem de testikels in de palm van de hand. Let op grootte, vorm en gewicht. Het is normaal dat de ene íets groter is dan de ander.
  • – Rol vervolgens met de vingers langs de testikels. Je voelt een klein zacht buisje bovenop en aan de achterkant, dit is de bijbal. Geen afwijking.
  • – Controleer de testikels op abnormale verhardingen of bobbeltjes. Voelt iets vreemd, controleer de andere zaadbal. Als die hetzelfde voelt, is er zelden een probleem.

Het is verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen wanneer:

  • – Een teelbal groter is dan normaal,
  • – Een teelbal plotseling zwaarder of harder aanvoelt,
  • – Je een klein, pijnloos knobbeltje ontdekt in één van de testikels,
  • – Doffe pijn optreedt in de onderbuik of liesstreek,
  • – Je lichte tot hevige pijn ervaart in de zaadbal.

Raak bij afwijkingen niet gelijk in paniek. De meeste aandoeningen zijn onschuldig of goedaardig. Een arts kan meestal meteen zeggen of een afwijking afkomstig is van teelbalkanker, een cyste, spataderen of een infectie.

Hoewel zaadbalkanker een vrij zeldzame soort kanker is, is het de meeste voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Jaarlijks worden ongeveer 600 mannen in Nederland met de ziekte gediagnosticeerd. Indien vroeg ontdekt, kan de zaadbalkanker bij vrijwel 100% van de patiënten worden genezen. Het is daarom van groot belang om jezelf regelmatig te checken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *